VISIE

“Ik geloof in een gelijkwaardige omgang met paarden, waarbij we het paard niet zien als een gebruiksvoorwerp maar als vriend. Een omgang die niet gebaseerd is om dominantie maar op communicatie.”

Welzijn is de basis
Elke paardenliefhebber wil het beste voor zijn of haar paard, maar over wat het beste is bestaat nog veel discussie. Het welzijn van het paard staat voor mij altijd op de eerste plaats, en ik ben dan ook van mening dat we eigenlijk pas iets van ons paard zouden mogen vragen als er aan al zijn basisbehoeften word voldaan. Maar training met positieve bekrachtiging is ook een vorm van verrijking, en daarom dus een bijdrage aan een gezond en gelukkig paard.

Fed Up Fred: The basic needs of a horse

Vaak worden de keuzes die we maken voor ons paard beïnvloed door menselijke eigenschappen, dit heet antropomorfisme. Bij het kijken naar het welzijn van paarden moeten we echter onze eigen wensen, vooroordelen en voorkeuren aan de kant zetten en kijken vanuit de ogen van het paard zelf. Deze afbeelding van Fed Up Fred is een geweldig voorbeeld, maar ook de ‘vijf vrijheden’ van de Britse Farm Animal Welfare Council (FAWC) zijn een mooie richtlijn.

Setting it up for succes
Het trainen van paarden doe ik vanuit een combinatie van wetenschap en gevoel. Ik werk vanuit positieve bekrachtiging, waarbij gewenst gedrag beloond word. Ongewenst gedrag negeer ik niet, maar buig ik om naar gewenst gedrag of ik bied een alternatief aan. Trainen met positieve bekrachtiging maakt de training echter nog niet direct een positieve ervaring voor het paard. Ik vind het belangrijk dat het paard een stem heeft tijdens de training, dus de verloop van de training kan beïnvloeden en ook altijd ‘nee’ mag zeggen. Het is echter de taak van de trainer om de training zo samen te stellen dat het paard er plezier in heeft, en geen vragen te stellen waar het paard geen ‘ja’ op kan antwoorden. Ook vind ik het belangrijk dat er altijd een balans is tussen conditionering en communicatie. Het aanwezig zijn in je lichaam, het creeëren van een balans tussen leiden en volgen en open staan voor alle informatie de je paard je geeft maakt het dat er ten alle tijden een dialoog plaatsvind.

Onze omgang met paarden moet ook niet slechts bestaan uit trainen, de tijd die doorbrengt terwijl je niets doet behalve samen zijn en van elkaars aanwezigheid genieten is net zo belangrijk, en misschien nog wel belangrijker