VISIE

Over de jaren heen heb ik een duidelijke visie ontwikkeld die is gebaseerd op praktijk ervaring, wetenschappelijke feiten en mijn eigen gevoel. Ik heb een goed beeld van hoe het perfecte plaatje er voor mij uit ziet, maar ik weet ook dat Rome niet in één dag gebouwd is en dat er meerdere wegen naar deze prachtige stad leiden. Ik zie elke stap in de goede richting dan ook als iets om te vieren, en help je graag op weg.

Fed Up Fred: The basic needs of a horse

Welzijn is de basis

Het welzijn van het paard staat voor mij altijd op de eerste plaats, en ik ben dan ook van mening dat we eigenlijk pas iets van ons paard zouden mogen vragen als er aan al zijn basisbehoeften word voldaan. Er bestaat veel discussie over wat nou de beste manier is om paarden te houden. Ik vind dat we hier in onze eigen wensen, vooroordelen en voorkeuren aan de kant moeten zetten en moeten kijken vanuit de ogen van het paard. Onthou dat elk paard anders is, maar dat ze toch allen dezelfde basisbehoeften hebben. De afgebeelde illustratie van Fed Up Fred geeft dit mooi weer. De Britse Farm Animal Welfare Council (FAWC) heeft ook een lijst van richtlijnen opgesteld, bekend als The Five Freedoms (de vijf vrijheden).


Positive mind, positive life.

Positieve training is (voor mij tenminste) meer dan werken met positieve bekrachtiging. Het gaat vooral ook om je mindset. In plaats van te focussen op wat niet goed gaat, leg ik de focus op het positieve. En dit doe ik niet alleen bij de dieren die ik train, maar ook bij de mensen die ik les geef.
Wat voor mij verder bepaalt of training ook werkelijk positieve training is, is of het paard het ook zo ervaart. Alleen het toevoegen van een beloning neemt de (mentale of fysieke) druk die het paard voelt nog niet weg. Ik vind het belangrijk dat het paard een stem heeft tijdens de training, dus de verloop van de training kan beïnvloeden en ook altijd ‘nee’ mag zeggen. Het is echter de taak van de trainer om de training zo samen te stellen dat het paard er plezier in heeft, en geen vragen te stellen waar het paard geen ‘ja’ op kan antwoorden.


Hoewel ik mij veel focus op training ben ik ook een groot voorstander van ‘undemanding time’. Dit is tijd die je doorbrengt met je paard zonder iets van hem te vragen, waarbij je niets doet behalve genieten van elkaars aanwezigheid. Voor mij is dit de basis van een goede relatie met je paard.