GYMNASTISEREND GRONDWERK


-P

 

 

Paarden zijn niet gemaakt om ons te dragen. Om te zorgen dat ze dit toch kunnen doen zonder dat er schade aan het lichaam ontstaat is het belangrijk om ze sterk en soepel te maken en te werken aan hun natuurlijke scheefheden. Door dit vanaf de grond te doen kunnen we het paard onbelast trainen waarbij we hem niet in de weg zitten met onze eigen onbalans. Dit gymnastiserende grondwerk gebaseerd op de Academische Rijkunst word rechtrichten genoemd. Het is een gezonde basis voor alles wat je verder met je paard doet.

Bij het rechtrichten word vaak met een kaptoom gewerkt, omdat we daarmee het paard makkelijk kunnen begeleiden naar de gewenste stelling en buiging. Er word onder andere gewerkt aan lang en laag lopen, ondertreden, zijgangen en verzameling. Deze oefeningen worden eerst aan de hand bevestigd en dan later ook gevraagd onder het zadel.

Naast het rechrichten werk ik met een combinatie van balans en co√∂rdinatie oefeningen, vrijheidsdressuuroefeningen en Intrinzen. Deze puzzelstukjes vormen samen wat ik noem ‘spelenderwijs gymnastiseren’.