CLICKERTRAINING

Clickertraining is een trainingsmethode waarbij we gebruik maken van Positive Reinforcement. Dit houdt in dat we werken met beloningen. Het is een ontzettend vriendelijke manier van paarden trainen, waarbij we altijd proberen de situatie zo fijn mogelijk te maken voor het paard.

De basis van clickertraining ligt bij het principe ‘de ontvanger bepaalt de beloning’. Dit betekent dat het paard bepaalt waar hij voor wil werken, wat hem motiveert. Dit kan een aai of kriebel zijn, maar voor de meeste paarden is dit een voedselbeloning. En binnen die voedselbeloning zit dan ook nog verschil; een paard zal misschien wel meer willen doen voor een wortel dan voor een handje basisbrok.

De kracht van clickertraining is echter niet de voedselbeloning maar de bridge. Een kort maar krachtig geluid wat een hele duidelijke betekenis voor je paard heeft; namelijk dat hij het juiste heeft gedaan, en dat hij daar voor zal worden beloond. Een goede timing en de juiste motivatie zijn gereedschappen waarmee je heel veel kan bereiken.

Voor mij vormt het werken met positieve bekrachtiging een rode draad door alles wat ik met mijn paarden doe.